Jakie są zwyczaje związane z Bożym Narodzeniem

Po połamaniu się opłatkiem, wyrażeniu radości z otrzymanych prezentów, zasiadamy na swoich miejscach i zaczynamy Wigilię, czyli jedzenie przygotowanych na te okoliczność potraw. Czas Świąt Bożego Narodzenia, to okres wielkiego obżarstwa, po dość długim Adwencie, czasie oczekiwania. Na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia gospodynie przygotowują wyjątkowe pyszności. Do II wojny światowej, na Wigilie potraw musiało być nie do pary, to znaczy 5, 7 lub 9. Parzysta ilość potraw miała przynosić w rodzinie niepowodzenia.

Na Wigilie i Święta gotowano 12 dań ze wszystkich roślin rosnących w polu, aby zapewnić sobie ich urodzaj w Nowym Roku. Należało też spróbować każdej potrawy nie odkładając łyżki. Obecne wigilijne menu znacznie odbiega od tamtego staropolskiego. Dziś większość dań na Wigilię i w ogóle na Święta Bożego Narodzenia gospodynie zamawiają , zwłaszcza te w miastach. Wiele rodzin Wigilię i Święta Bożego Narodzenia spędza poza domem, w ośrodkach wypoczynkowych, czy nawet w ciepłych krajach.