Nierozłączka czerwonoczelna – jak ją hodować?

Jest to bardzo  śliczna papuga, która za sprawą swojej barwy jest łatwo rozpoznawalna. Jej inna nazwa to nierozłączka różowoczelna. Jest ona najpopularniejszą i najczęściej spotykaną papugą z rodzaju nierozłączek. Można je kupić w każdym sklepie zoologicznym. Nie są wymagające, to tłumaczy ich sławę. Należy jednak wiedzieć, iż występują w kilku odmianach w zależności od barwy.

Gdzie naturalnie mieszka ten typ nierozłączki ?

Jej korzenie sięgają aż do Afryki. Są to Nambia, Angola oraz dalej aż po tereny rzeki zwanej Oranje.  Pierwsze osobniki widziane w Europie zostały przywiezione na przełomie lat 1860 / 1861 przez niemiecką firmę, która prowadziła jeden z pierwszych sklepów zoologicznych.  Nierozłączki często zakładają swoje gniazda w pobliżu rzek. Nierozłączki czerwonoczelne swoje gniazda zakładają, a raczej adaptują na swoje, stare i porzucone gniazda wikłaczy. W wielu przypadkach nawołują się do wodopoju poprzez pisk i bardzo głośny krzyk.

Charakterystyka wyglądu :

Papużki te są niewielkich rozmiarów. Dorastają do około 16 cm. Charakteryzuje je mocny mały dziób praz krótki ogon. Są one bardzo kolorowe. Z reguły zielone , ale czoło mają w kolorze czerwonym, od tego właśnie pochodzi ich  nazwa rodzajowa. Czerwone jest również ich podgardle. Ciekawym jest, że potrafią żyć nawet 10 lat. Samice różnią się trochę od samców.   Samiec zawsze posiada szatę, w kolorze zielonym. Mimo to zarówno podbródek, czoło, podbródek, gardło, boki szyi oraz podgardle jest koloru jasnego czerwonego pomieszanego z różowym. Samiec zawsze posiada intensywniejsze kolory od samicy.  Samica jest podobna do samca, ponieważ jest zielona, jednak jest o wiele jaśniejsza na czole, które jest blado- różowe. Głowa samicy nie przybiera tak kanciastego kształtu, jak w przypadku samca. Odróżnia je też miednica, która u samic jest zaokrąglona. Interesujące jest, że to z reguły samica jest cięższa od samca.

papuga
Zdjęcie poglądowe – nie prezentuje opisanej papugi.

Opis zachowania :

Zwierzęta te są bardzo łatwe w hodowli, dlatego też są takie popularne. Jak sama nazwa wskazuje są to nierozłączki, więc nie powinny być trzymane w samotności. Są niezwykle towarzyskie i szybko się przywiązują.  Nierozłączki łączą się w pary na całe życie i są monogamiczne. Zawsze starają się być blisko siebie i często muskają się dziobami, pokazując w ten sposób swoją miłość.   Papugi te wydają swój charakterystyczny piskliwy, ostry i bardzo donośny głos, czym mogą często denerwować. Są jednak tak słodkie, że się im to wybacza. Warto poznać przed zakupem ich ciemną stronę. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że są one agresywne i złośliwe. Takie zachowanie jest niedopuszczalne, kiedy chcemy złączyć je lub trzymać w klatce z innym gatunkiem. Są one bardzo przywiązane do swojego terenu i partnera, więc taki zabieg może nie być najlepszym pomysłem.

Co jedzą nierozłączki czerwonoczelne ?

Papużki te są roślinożerne. Ich ulubionym pokarmem są nasiona traw stepowych i inne ziarna, takie jak : mieszanka owsa, nasion słonecznika, konopi, kanar, proso. Chętnie zjedzą również świeże owoce i kukurydze.  Na wolności delektują się liśćmi oraz małymi gałązkami. Jeśli chodzi o hodowle to nie są wybredne chętnie zjedzą owoce lub specjalnie przygotowana karmę, która jest dostępna w wielu sklepach zoologicznych.

papuga
Zdjęcie poglądowe – nie prezentuje opisanej papugi.

Jak wygląda rozmnażanie ?

Są to bardzo uczuciowe ptaszki, które nawiązują długotrwałe relacje. Przywiązują do godów bardzo dużą wagę. Ich czułość objawia się wesołymi trelami oraz charakterystycznym czochraniem się po karku oraz po głowie. Samiec podczas tańca godowego cicho szczebiocze i cicho piska. Natomiast samica w tym samym czasie odchyla delikatnie głowę do tyłu, a przy tym unosząc skrzydła i nieco je rozszerzając oraz stawiając niemal pionowo swój ogon, dając tym samym znak, że jest gotowa do miłostek. W trakcie kopulacji samiec trzymając się bardzo mocno piór na głowie samicy zaczyna kopulować. Taka sytuacja zdarza się kilka razy w roku. Po tym samica wysiaduje jajka przez ponad 3 tygodnie. Kiedy pisklęta się wyklują opuszczają gniazdo po około półtora miesiąca.